Make your own free website on Tripod.com

Verleden

Tom is de stichter van Radio Erecta.

De microbe had hem al vroeg te pakken. Toen Tom 12 jaar was, werd hij "telefonist" bij Radio Marina. Dit radiostation was ook een piraat dat zijn uitzendingen verzorgde vanuit Zemst, een deelgemeente van Mechelen.

Radio Marina was een weekendradio met als doelgroep de "oude van dagen". De stuwende kracht achter Radio Marina, Bère Bedford, bracht met zijn muziek een aangename afwisseling in de dagelijkse sleur van vele oudere mensen. Het mocht echter niet zijn, de apparatuur van Radio Marina werd meerdere keren aangeslagen en nu zwijgt Radio Marina definitief.

Het was in die tijd dat ik al plannen smeedde om op een dag zelf een eigen piratenradio te hebben. En zo begon ik te investeren, met zuurverdiende spaarcentjes kocht ik aan zeer voordelige prijzen tweedehands radio-apparatuur. Zo heb ik hier nog twee oude platendraaiers staan, die moeten ondertussen al bijna 20 jaar oud zijn. Als ik ernaar kijk, zie ik vooral veel herinneringen.

Toen ik 13 jaar oud was, begon ik te C.B.-en. Ook alweer in de illegale sfeer, dat bleek mij om een of andere reden telkens weer aan te trekken. Mijn vader heeft er veel grijze haren aan over gehouden. Als hij na een weekendje aan de kust terug thuis kwam en constateerde dat er ineens een C.B.-antenne op zijn dak stond, keek hij zeer bedenkelijk naar mij. Maar, ik heb nooit reden tot klagen gehad, ze mocht blijven staan.

Tom kwam in de puberteit. Dan steken jongeren veel kattekwaad uit. Illegale CB was plezant, maar live in de radio-ether gaan zou toch wel het einde zijn. Op zoek dus naar een radiozender. Bij "Tandy", inmiddels failliet gegaan denk ik, verkochten ze bouwdozen om zelf een kleine zender in elkaar te steken. Het vermogen van dergelijke zenders bedroeg amper 0,5 Watt, maar Radio Veronica is ook klein begonnen ... Eerst waren er proefuitzendingen. Ik speelde muziek voor mezelf, en voor buurjongen David die zo vriendelijk was om te luisteren.

Niet veel luisteraars dus. De oplossing was een grotere zender. Via mijn broer kwam ik in contact met Mark, een afgestudeerd industrieel ingenieur. Mark stak zelf een zender in elkaar voor mij. Deze zender had een vermogen van 5 Watt. Het was alvast een stap in de goede richting. Niet alleen een zender is belangrijk, maar de antenne is minstens even belangrijk. Zo besloot ik een antenne te kopen, die grap kostte mij 5 500 frank. Zulk een antenne heeft één dipool. De andere, commerciële radiostations uit het Mechelse, werken met vier dipolen. Maar zij hebben dan ook meer inkomsten dan Radio Erecta, dat totaal géén inkomsten heeft ....

Via een advertentie op VARA-Teletekst leerde ik Wim VN kennen. Wim heeft ook een eigen piratenzender, ASO Radio, actief in Zaandam, Nederland. Zo ben ik op een dag Wim gaan opzoeken in zijn studio, we hebben ervaringen uitgewisseld en besloten om programma's voor elkaar te gaan maken. Een collega van Wim, Maarten, heeft ook een eigen piratenzender, namelijk Radio Russia dat zijn uitzendingen verzorgt vanuit Amsterdam. Maarten zelf is ook zenderbouwer. Hij stak voor mij een nieuwe zender in elkaar, met een groter vermogen : 25 Watt ! Bovendien zenden wij ............... in stereo uit ! En dat privilege is normaal gezien alleen voor de openbare omroepen weggelegd. Toch zendt Erecta Radio uit in stereo.

Als je dan toch illegaal bezig bent, kan je het beter goed doen ......

 

Home